Projekti

Rational, Tavoitteet, Innovaatio

Rational

Liikenneonnettomuuksissa kuolee vuosittain huomattava määrä ihmisiä. Tapaturmat ovat lasten ja nuorten (10-24-vuotiaat) yleisin kuolinsyy.  Nuorilla on taipumus toimia uhkarohkeasti ja toimia riskeistä välittämättä.  Riskinotto, kuten liikennesääntöjen rikkominen, korostuu sosiaalisissa tilanteissa. Näin siitäkin huolimatta, että nuoret tuntevat liikennesäännöt hyvin. Kaverit vaikuttavat nuorten riskialttiiseen käyttäytymiseen liikenteessä. Tähän on löydetty tutkimuksissa useita syitä:

1) Nuoret haluavat toimia samalla tavoin kuin kaverit. Tällainen vertaisvaikutus liittyy ryhmän sääntöihin ja ryhmään kuulumiseen

2) Sääntöjen rikkominen voi nostaa nuoren asemaa ryhmässä 3) Ryhmän sääntöihin mukautumisella nuori voi välttää ryhmän ulkopuoliselle jäämisen.

12-15-vuotiaana murrosiässä fyysinen ulkomuoto, mutta myös ajatukset, tiedot ja taidot kehittyvät ja muuttuvat nopeasti. Suhtautuminen vanhempiin ja kasvattajiin muuttuu, hormonitoiminta kehittyy, nuori itsenäistyy ja siksi vertaisryhmien ajatukset ja toimintatavat vaikuttavat nuoren käyttäytymiseen enemmän kuin lapsuudessa.

Kehittymiseen liittyvät fyysiset tekijät kuten kasvaminen ja hormonitoiminnan käynnistyminen muuttavat käyttäytymistä.  Murrosiässä vertaisryhmät ja niihin liittyvä vuorovaikutus voivat olla tärkeämpiä kuin riskien arviointi tai vanhempien ja kasvattajien näkemykset. Ryhmän paine voi heikentää harkintakykyä ja aiheuttaa tilanteen, jossa nuori tekee jopa uhkarohkeista päätöksiä liikenteessä ja vaarantaa oman tai jonkun toisen hengen.                                                Nykyisten säädösten mukaan (Suomessa) 15-vuotiaat voivat suorittaa mopo-, traktori- tai moottorikelkkakortin. Nuorten kuljettajien ja matkustajien tulee saada riittävästi tarkoituksenmukaista tietoa liikenteessä liikkumisen vaaroista ja oikeanlaisesta liikenneturvallisuusasenteesta. Myös riskien tunnistaminen, kuten nopeus, ajoa häiritsevät ulkoiset tekijät, päihteet ja väsymys, on tärkeää. Nuoren kuljettajan tai matkustajan on kyettävä tekemään itsenäisiä päätöksiä ja tarvittaessa vastustamaan turvallisuuden kannalta negatiivista vertaispainetta. Liikenneturvallisuusasiat koskevat kaikkia nuoria: pyörällä tai jalan liikkuvia mutta myös itse ajavia ja kavereiden kyydissä matkustavia.

SAFETeen-hankkeessa on tarkoitus tuottaa tietoa nuorten riskikäyttäytymisestä ja löytää yhdessä nuorten kanssa toimivia työvälineitä nuorten liikenneturvallisuuden parantamiseen. Lisäksi tarkoituksena on kiinnittää huomiota erityisesti sosio-emotionaalisiin tekijöihin, sosiaalisiin normeihin ja negatiiviseen vertaispaineeseen päätöksentekotilanteissa. Hankkeessa nuoret oppivat, millä tavoin liikenteessä tehdään turvallisia päätöksiä nyt ja tulevaisuudessa.

Tavoitteet

Hankkeen päätavoitteena on nuorten liikennetapaturmien ja liikennekuolemien vähentäminen.

Lisäksi tavoitteena on:

1. Lisätä opettajien valmiuksia opettaa nuoria kohtaamaan negatiivinen vertaispaine ja tekemään turvallisia päätöksiä liikenneympäristöissä. Tähän liittyvien vuorovaikutustaidot ja päätöksentekoon liittyvien valmiuksien tarjoaminen nuorille.

2. Lisätä opettajien tietoisuutta myönteisestä vertaisvaikutuksesta korostamalla ystävien roolia turvallisten ajotapojen edistämisessä. Tähän sisältyy keskustelu siitä, miten tärkeää on näyttää hyvää esimerkkiä toisille ja miten saada myös kaverit tekemään turvallisia ajovalintoja ja valintoja turvallisesta liikenteessä liikkumisesta.

3.Esitellä toisen asteen opiskelijoille esimerkkejä ja pohtimisen aiheita todellisista tilanteista ja auttaa heitä tulemaan osaavammiksi päätöksentekijöiksi sosiaalisissa tilanteissa. Tähän sisältyy  nuorten kuljettajien tyypillisten väärinkäsitysten korjaaminen. Tällaisia väärinkäsityksiä ovat esimerkiksi käsitys siitä,  että varomaton liikennekäyttäytyminen on hyväksyttävää tai että liikenneonnettomuudet ovat harvinaisia.

4. Edistetää nuorten liikennetaitoja painottaen erityisesti vaarojen havaitsemista, tunteiden säätelyä ja päätöksentekotaitoja.

5. Kehittää innovatiivisia ja pedagogisia digitaalisia työkaluja (VR-ympäristö ja digitaalinen opetusmateriaali hätätilanteisiin) siten, että nuorille tyypillinen käyttäytyminen, nuorten elämäntapa ja elämäntilanne otetaan huomioon

6. Kehittää opettajille konkreettinen pedagoginen käsikirja, jossa oppilaille opetetaan vaarojen havaitsemista ja turvallista liikenteessä toimimista

Kehitämme uutta

SAFETeen-hankkeessa kehitämme uusia toimintatapoja, materiaaleja ja pedagogisia käytäntöjä turvalliseen liikkumiseen liikenteessä seuraavasti:

1. Opiskelijakeskeinen lähestymistapa, pelillinen oppimismenetelmä, omatahtinen, yksilöllinen oppimisprosessi.

2. Ongelmalähtöiset, kokemukselliset ja aktiiviset oppimistavat sekä tutkimukseen perustuvat yksilölliset ja osallistavat menetelmät, kehittävä ote ja yhteistyö opettajien, oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa

3. Vuorovaikutteiset, digitaaliset työvälineet, käyttäjien koulutustarpeiden tunnistaminen ja palaute, selkeät tavoitteet, ja osaamistasoon soveltuvat haasteet. Virtuaalitodellisuuteen (VR) perustuva oppimisympäristö, joka antaa oppijoille vuorovaikutteisen oppimiskokemuksen. Realistiset simulaatiot, joiden perusteella oppija voi kokea piittaamattoman käyttäytymisen vaarat liikenteessä sekä vaaroja aiheuttavan käyttäytymisen seuraukset simuloidussa ja valvotussa oppimisympäristössä. Digitaalinen opetusmenetelmä liikenteessä liikkumisen itsearviointiin. Menetelmässä hydynnetää uutta teknologiaa ja menetelmiä. Vastaavaa menetelmää ei ole ollut käytössä aiemmin.

4. Hankkeen odotetaan tuottavan vaikutuksia myös muissa yhteyksissä ja elämäntilanteissa